Soupe à l’oignon (sopa de ceba)
Tranquils, no perdem la nostra essència italiana però ja vaig comentar en una ocasió que la “famíglia” havíem viscut a França molts anys així que aquesta recepta, encara que sigui molt francesa, a casa la fem molt ia la “nostra” manera.
És una recepta que remunta a l’edat mitjana, econòmica i saludable i escalfa els cors a les nits de tardor i hivern. Està “delicieuse”.
Ingredients: (per a 4 persones)
- 1kg- 1,5kg segons de cebes blanques (no dolces)
- 2 cullerades soperes d’oli d’oliva (la recepta original es fa amb mantega-25-50gr) Perquè sigui més lleugera i no tan greixosa, nosaltres preferim fer-la amb oli d’oliva.
- Llesques de pa de motlle de fleca (També es pot utilitzar restes de pa dur i fer crostons casolans)
- 100gr de formatge Gruyère ratllat (emmental també serveix)
- Sal i pebre si ho fem amb brou casolà o pastilles de brou
- 1-2 cullerades de farina per espessir
- 1 litre d’aigua o brou
Preparació
Pelar i tallar les cebes a la juliana. En una olla gran poseu l’oli d’oliva o la mantega i fregiu les cebes però a foc mig-lent de manera que es daurin moltíssim i que agafin un color ben torrat sense cremar-se (això li donarà a la sopa un color torrat i un sabor bonisme).
Quan estiguin ben daurades, hi afegim la farina i remenem per treure-li aquest gust de farina crua i si no tenim brou fet i ho fem amb aigua, aprofitem aquest moment per posar la pastilla d’Avecrem, sempre remenant ja foc lent-mitjà perquè no es facin grumolls.
Després tireu l’aigua o el brou, sal i pebre i deixeu-ho coure uns 15-20 min.
A casa, la fem completament passada, hi ha la versió sense passar.
Per acompanyar aquesta deliciosa sopa, podem fer servir llesques de pa torrades amb el formatge gruyere o també podem posar el formatge ratllat a la sopa ja servida ben calenta perquè es fongui ia part tenir uns crostons que hem casolans. Això ens permet utilitzar pa dur i tallar-lo a dauets i fregir-los.
Està deliciós de qualsevol manera.
Et voilà! La soupe est prête. Bon appétit!