RECEPTA “TARTE AUX POMMES” DE LA FAMÍLIA (PASTADA DE POMES)
Aquesta recepta no és italiana però com ja vaig dir alguna vegada, la nostra família italoespanyola va residir molts anys a París i les dones van aprendre a cuinar grans receptes del país gal. La meva mare és una gran repostera i aquesta autèntica “tarte aux pommes” li surt deliciosa, és un encert en qualsevol ocasió.


Per a la massa “sablée”[masa quebrada] (aquesta massa és la més delicada i apropiada per fer un pastís amb fruita crua o compota):
- 250 gr. de farina
- 150 gr. de mantega
- 80 gr. de sucre
- 1 pessic de sal
- 1 ou
Per a la compota (és preferible que sigui casolana):
- 3 pomes Golden ( 2 si són molt grans)
- Sucre al gust (amb uns 30-40 gr n’hi hauria prou però els més dolços poden fer una mica més)
- Canyella en pols
Per recobrir i decorar el pastís :
- 3 pomes
- Sucre i canyella

Tamisar la farina en un bol (en rebosteria és important).
En un altre bol, posar l’ou amb la sal i el sucre, treballar la barreja amb una espàtula fins que blanquegi i llavors aboca-hi la farina en forma de pluja.
Girar fins que la farina quedi absorbida a la barreja i llavors “fallida” la massa: agafar una mica entre les mans que fregaràs l’una contra l’altra i deixa-la caure de nou al bol com si fos sorra (sabre en francès significa sorra, d’allà el nom de “pâte sablée”).
Feu això amb tota la massa i poseu el tros de mantega a temperatura ambient (fora de la nevera des de la nit anterior excepte a l’estiu) i amb les puntes dels dits, fer penetrar la mantega lleugerament i ràpidament.
Quan la massa tingui una textura homogènia, ferma i llisa, fer una bola i deixar-la reposar mínim una hora al bol embolicada en paper film (es pot deixar moltes més hores, fins i tot fer el dia abans ja que com més freda aquest la mantega incorporada a la massa, més fàcil serà de treballar per estendre-la i emplenar-la abans de ficar al forn).


Peleu les pomes i traieu-los el cor i llavors, talleu-los a trossos d’uns 2-3cm i poseu-los en un cassó amb el sucre i la canyella. Deixeu-ho coure fins que la fruita estigui ben feta per poder convertir en una compota ben passada. Reservar


Greixeu amb mantega el motlle de pastís d’uns 35cm de diàmetre. Estendre la massa per col·locar-la al motlle. Amb una cullera sopera, estendre per tota la massa la compota reservada.
Peleu i talleu les pomes per decorar en fines tires d’1 centímetre, repartiu-les de forma homogènia i bonica formant una espiral perquè quedi preciosa a la vista.
Empolvoreu amb més sucre totes les tires de poma i amb canyella també.
Enfornar a 180 º durant 30 min aprox. Sempre depèn del forn. Quan les vores estiguin daurades hauria d’estar a punt, en cas contrari cobrir amb paper d’alumini per dalt perquè no es cremi.
Et voilà! Degustació en compagnie
Bon appétit
