Ingredients: (4 persones)
-400gr d’espaguetis
-100 gr de bacó o cansalada (més greix)
-1 bitxo fresca (també val la seca)
-350 gr de tomàquet fresc triturat (o en llauna)
-50 ml de vi blanc
-Pebre i sal
-Pecorino romà (formatge d’ovella curat també val)
-oli d’oliva
Aquesta recepta l’escric en honor a poble de Amatrice després de l’desastrós terratrèmol esdevingut fa poques setmanes. És un plat típic dels pastors de la zona que cuinaven amb els ingredients que tenien a mà. A el principi aquesta recepta era sense tomàquet ja que aquest ingredient va arribar una mica més tard a & nbsp; Europa. Però jo he triat la versió moderna amb tomàquet “molto Piú buona” !. Dir també que he triat l’espagueti com pasta però es pot fer també amb rigatoni, etc. No obstant això al poble de Amatrice em consta que utilitzen espaguetis.
En primer lloc posar a bullir cassola amb aigua abundant i una mica de sal i portar-lo a ebullició. Jo no trobo massa sal a l’aigua ja que la recepta a l’portar bacó ja serà saladita.
Esperant que bulli l’aigua anem fent la salsa que és bastant ràpida.
Preparem els ingredients trossejant primer el bacó o la cansalada (si vols més greix la cansalada és millor), trossegem així mateix en trossets petits el bitxo fresca. Evidentment això de la bitxo i la seva quantitat dependrà de si ens agrada més o menys picant. Si no tenim de la fresca ens serveix igualment la seca. I si no tenim doncs pebre i punt …
Ratllem el formatge pecorino. Jo el rallo amb la part gruixuda de l’ratllador ja que m’agrada notar el formatge a la boca.
Un cop tenim a punt tots els ingredients, agafem una paella i tirem un rajolí d’oli d’oliva. Si treballem amb la cansalada podem fer-ho sense oli ja que a l’sofregir deixarà anar el greix suficient. Escalfem l’oli tirant el bitxo fresca trossejada petita perquè ja de gust. Després tirem el bacó i ho ofeguem. No cal que estigui cruixent, el podem deixar una mica tendre. Afegim el got de vi blanc i ho deixem evaporar uns minuts.
Un cop evaporat una mica el vi blanc afegim el tomàquet fresc triturat. Vam pujar una mica el foc. No oblidis salpebrar a gust. Ho deixem tot reduir uns minuts. A aquest punt la salsa està llista. Escorrem la pasta “a l’dent” ja que la anem a afegir a la salsa i acabarà de coure a punt. Servir en plats i escampar el formatge pecorino ratllat a l’gust. I llest a “manggiare questa Deliziosa riceta italiana!”
Una abraçada forta i sincer a tots els de Amatrice!